Kristosofian esittelyä

Kristosofiassa ymmärretään kaikkien uskontojen olevan oksia samasta puusta. Niistä kukin on alkuperäisessä puhtaudessaan ollessaan opastanut aikalaisiaan elämään vallitsevia oloja paremmin. Kaksi esimerkkiä:
  • – Vanhassa Intiassa kastijako perustui yhteiskunnalliseen palvelutehtävään ja oli neliportainen: ruumiillisen työn tekijät, kauppiaat, ritarit eli sotilaat, henkiset opettajat. Oikeudenmukaisuutta toteutettiin siten, että häneltä, joka oli enemmän saanut, häneltä enemmän vaaditiin – ja toisin päin – rikkeestä, josta työtä tekevä sai rangaistuksen arvoltaan 2, sai kauppias rangaistuksen 4, ritarit 8 ja henkiset opettajat 16.
  • – Mooses yksiselitteisesti kielsi: "älä tapa". Gautama Buddha samoin kielsi tappamisen. Jeesus ensimmäisessä vuorisaarnan käskyssään syvensi Mooseksen "älä tapa" -käskyn vihastumattomuudeksi. Kristitty ei vihastu, tapa, ei sodi.
Kristosofiassa yhtenä lähtökohtana ovat H. P. Blavatskyn opetukset jälleensyntymästä, karmasta, kehityksestä, ihmisyyden Mestareista (Gautama Buddha, Zarathustra, Krishna, Jeesus Kristus, Mooses, Pythagoras, Konfutse, Sokrates, Plato, Laotse, Väinämöinen...), veljeydestä.

Kristosofia tukeutuu Vuorisaarnaan, siinä olennaisesti Jeesus Kristuksen neljänteen käskyyn: "älkää tehkö pahalle vastarintaa". Pekka Ervast on muotoillut käskyn seuraavaksi: "älä ole pahaa vastaan". Lähtökohtana on aseettomuus, sotimattomuus, pahanvastustamattomuus niin ajatuksissa, tunteissa, sanoissa ja teoissa, ja pyrkimyksenä on voittaa paha hyvällä.

Vuorisaarnan käskyt Pekka Ervastin esittämänä:
– älä suutu
– älä ajatuksissasikaan ole epäpuhdas
– älä vanno
– älä ole pahaa vastaan
– älä sodi, vaan rakasta kaikkia ihmisiä

Lisätietoa kristosofiasta

tech
Kristosofia, Antikvaarinen kirjakauppa
Lahden kristosofian kannatusyhdistys Kannel ry
Rautatienkatu 8
FI-15100, Lahti
FINLAND
kannel@kristosofia.fi
Y-tunnus: 0507213-4
Powered by Clover Shop® - www.clovershop.com